Longfunctietest

Een longfunctietest (spirometrie) is een onderzoek waarbij de functie/capaciteit van de longen gemeten wordt. Een longfunctietestgeeft informatie over de functie/capaciteit van de longen, waarmee de huisarts kan beoordelen of iemand aan een obstructieve longaandoening lijdt (astma of COPD). Daarnaast kan met een longfunctietest het verloop van de ziekte gevolgd worden.

Voorafgaand aan de longfunctietest wordt u gevraagd een aantal keer diep in en uit te ademen. Aansluitend wordt u gevraagd zeer krachtig uit en in te ademen in een zogenaamde “spirometer". Een spirometer is een apparaat waaraan een kleine ronde kartonnen koker zit waar u uw mond om sluit. Een soort wasknijper op uw neus zorgt ervoor dat er geen lucht via de neus kan ontsnappen. De longfunctietest wordt twee keer na elkaar uitgevoerd. Na de eerste test krijgt u een middel toegediend dat de luchtwegen verwijdt. Na ongeveer een half uur pauze vindt vervolgens de tweede test plaats.

De longfunctietest wordt uitgevoerd door de assistente of praktijkondersteuner en zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen.

Avond & weekend

Huisartsenpost OZL
t. 045 - 577 88 44

E-mail consult

Info & inloggen